{ "title": "Kanda Eritrosit Yüksekliği", "image": "https://www.eritrosit.gen.tr/images/Kanda-Eritrosit-Yuksekligi-54819.jpg", "date": "21.01.2024 00:16:49", "author": "Çiğdem Yaluk", "article": [ { "article": "Kanda eritrosit yüksekliği, Alyuvarlar kanın büyük bölümünü oluşturur ve ona koyu kırmızı rengini verir. Alyuvarlar hemen hemen her şeyle bürünebilen formatif bir torba gibidir. Görevi oksijen ve karbondioksit taşımaktır. Kanda eritrosit yüksekliği, kandaki en yoğun hücre gurubudur. Eritrositler içindeki hemoglobin moleküllü, eritrositlerin temel işlevi olan gaz dolaşımını sağlar.

Kanda eritrosit yüksekliği dokulara oksijen gitmediği taktirde kırmızı kan üretilmesi ile ortaya çıkıyor. Eritrosit yapımı için B12, B13 vitaminine ihtiyaç vardır. Bu vitaminler eksik olursa dokuların büyümesi ağır şekilde gerçekleşir. Vitamin eksikliği eritrosit üretim hızını düşürür. Kanda eritrosit yüksekliği erkeklerde 4,7-6,1 milyon hücre, kadınlarda 4,2-5,4 milyon hücre mikrolitre bulunmaktadır. Çocuklarda ise değerler yaşa ve cinsiyete göre değişmektedir.

Kanda eritrosit yüksekliği belirtileri nelerdir?
Kanda eritrosit yüksekliği, bir hastalık olarak nitelendirilmez. Fakat vücutta fazla eritrosit sayısının olması da iyiye işaret etmez. Ciddi bir hastalık olan kanser hastalığının habercisi olabilir. Kırmızı kan hücreleri kemik iliğinde meydana gelir. Alyuvarlar kemik iliğinden dolaşım sistemine çıkınca yıkıma kadar ortalama120 gün boyunca dolaşımda kalırlar.

Kanda eritrosit yüksekliği neden olur?
" } ] }