{ "title": "İdrarda Eritrosit ve Lökosit", "image": "https://www.eritrosit.gen.tr/images/Idrarda-Eritrosit-Ve-Lokosit-87734.jpg", "date": "20.01.2024 12:58:03", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "İdrarda Eritrosit ve Lökosit, Birtakım hastalık teşhislerinin yapılması yönünden önem teşkil eden idrar tahlili sonucunda doktor tarafından konulan bir tür rahatsızlıktır. Bu hususta hastanın şikâyetine göre idrar analizi yapılıp değerlendirilir. Söz konusu bu sağlık problemi vücutta bazı değişiklikleri beraberinde getirir. Hay böyle olunca da vücut direnci düşerek organların bir kısmı işlevini tam anlamıyla yerine getiremeyecek seviyeye geliyor. Her yaştan insanda yapılan idrar testi basit bir tıbbi yöntem ile çözümlenir. Bu aşamadan sonra belirlenen rahatsızlık herkes için aynı sorunu ortaya çıkarmaz. Birçok etkene bağlı olarak yüz gösteren idrarda eritrosit ve lökosit genellikle idrar yolu kapsamında enfeksiyon oluşumuna yol açar. Sıklıkla kullanılan bir tahlil olan idrar analizi hastalıkların kolaylıkla belirlenip kısa sürede önlemin alınmasına kaynaklık eder. Bahsedilen tıbbi terimlerden olan ve normal karşılanmayan bir sorun olan eritrosit ve lökosit unsurların idrar içerisinde yer edinmesiyle birlikte böbreklere dair birtakım hastalıkların varlığı teşhis edilebilir. Bununla birlikte taş ve kum oluşumu, sistit, kist ve iltihaplanma gibi etkenler bahse konu olan bu hastalığın ortaya çıkış nedenleri arasında yer alan sağlık problemleridir.

Vücuttaki doku hücrelerinde bakteri ve virüslerin var olması idrar salınımının gerçekleşmesiyle dışarı çıkış sağlanır. Mesanede yer edinen bu zararlı yapılanmalar idrar kanalında mesken tutup idarın atılma aşamasında birtakım oluşumları meydana getirir. Bunlar: İdrarın az miktarda gelmesi, idrar yaparken zorlanma, yanma ve ağrı hissi, idrar renginin ve kokusunun değişmesi, kanamalı idrar ve vajina ağzında doku hasarı gibi etmenlerdir. Enfeksiyonun bulaşıcı etkisi cinsel temas, genital bölge temizliğinin yapılmaması, iç çamaşırı kullanımının uzun vadede tutulması, ameliyatlar ve kimyasal temizleme ürünlerinin kullanımıyla birlikte ortaya çıkar. İlerleme gösteren idrarda eritrosit ve lökosit maddelerinin varlığı kalıcı nitelikte olup kendini tekrarlayabilir. Bu nedenle idrar hususunda değişik belirtilerin meydana gelmesiyle birlikte ihnale mahal vermeden hastaneye gitmek sağlık bakımından önemlidir.

İdrarda Eritrosit ve Lökosit Tedavisi Nasıl Yapılır?

Günlük yaşamı kabusa çeviren idrarda eritrosit ve lökosit oluşumu birçok sorunun metdana gelmesine kaynaklık eder. Durum böyle olunca idrar çıkış noktasında hasar düzeyi hat safhaya ulaşarak vajina girişinde kaşıntı, kızarıklık ve şişlik sorunları oluşur. Bu problemi ortadan kaldırabilmek adına beklemek yerine doktora başvuru yapmak en doğrusudur. Muayene sonrası tetkiklerin yapılması ile tedavi başlar. Bu hususta cerrahi operasyona gerek kalmaksızın sadece ilaçlı tedaviyle iyileşmek mümkündür. Hekimin önerdiği ilaçların düzenli bir şekilde kullanımının dışında bazı unsurlara da dikkat etmek gerekir. Bunlar: Günlük olarak iç çamaşırı değişikliğinin yapılması, her gün genital bölge temizliğinin sağlanması, kimyasal nitelikli duş jeli veya sabun gibi maddelerin kullanılmaması, başkalarina ait kişisel eşyaların kullanılmaması ve tedavi olumlu sonuç verene kada cinsel birleşmeden kaçınılması gibi etkenler idrarda eritrosit ve lökosit tedavisinin hız kazanmasına yardımcı olur.
" } ] }