{ "title": "İdrarda Eritrosit Referans Aralığı", "image": "https://www.eritrosit.gen.tr/images/Idrarda-Eritrosit-Referans-Araligi-96876.jpg", "date": "21.01.2024 22:13:37", "author": "ayşegül tunçer", "article": [ { "article": "İdrarda Eritrosit Referans Aralığı: Vücudumuz, herhangi bir hastalıkta, bakteri ve virüse bağlı enfeksiyon durumunda, tümör ya da yaralanma gibi dokularımıza zarar veren önemli bulguların varlığında belli sinyaller verir. Doktorumuz bu durumun ciddiyetini anlayabilmek için ya da sorunun hangi organımızdan ya da sıkıntıdan kaynaklandığını tespit edip, teşhis koyabilmek adına bizden kan ve idrar örneği isteyebilir. İdrar da ve kanda her madde bir referans aralığında bulunur. Rengi, kokusu ve yoğunluğundaki değişimde bize, genel sağlığımızla ilgili bilgi verir. Kanımızda bulunana eritrositler her gün 1000 litre kanı akciğerlerimizden kalbimize, kalbimizden diğer dokularımıza taşır. Akciğerlerdeki oksijeni diğer dokulara taşımakla görevli kırmızı kan hücreleri olarak bilinen alyuvarlara eritrosit adı verilir. Kanımızda dolaşma süresi 120 gündür, 120 günün sonunda kemik iliğimizden yeni eritrositler üretilir. Bu eritrositlerin, idrarda eritrosit referans aralığının dışında seyretmesi vücudumuzda enfeksiyon varlığına ya da başka bir hastalığın oluşumuna işaret eder. Çeşitli hastalıklar sebebiyle böbrekten ya da idrar yollarından idrara geçen alyuvarlar, fazla miktarda idrarda görülürse ve idrarın rengini değiştirirse hastayı telaşlandırabilir. Ancak sadece mikroskop altında görülebilen eritrosit değerleri anlam ifade etmeyebilir. Tıp adıyla hematirü olarak da bilinen kanın idrar da görünmesi genellikle idrara yolları enfeksiyonundan kaynaklanır. Böbrek ya da mesane enfeksiyonlarında da aynı tablo oluşur.

İdrar da eritrosit referans aralığı iki şekilde yorumlanır. İdrarda hiç eritrosit bulunmuyorsa sonuç negatif olarak rapor edilir. İdrarda mikroskop altında belli bir sınırda eritrsoit görüldü ise de +,++,+++ pozitif olarak test sonucunun yoğunluğuna göre sembolize edilebilir.

Her alanda 4 ya da 5 eritrosit normal kabul edilir. Bunun dışındaki artış ileri tetkikler yapılması gerektirir.

İdrarda Eritrosit Bulunduğunda Görülebilecek Belirtileri Nelerdir?

İdrarda renk değişikliği olabilir ya da olmayabilir. İdrar da renk değişikliği yapacak kadar eritrosit bulunmuyorsa buna mikroskobik hematüri denir. Gözle görülür eritrosit varlığında idrar koyulaşır ve kırmızılaşır. İdrar da yanma, ağrı, idrara yaparken zorlanma, sık idrara çıkma, karında ya da böğür de ağrı, tam anlamıyla idrarı boşaltamama, yüksek ateş gibi belirtiler idrarda eritrosit görülmesine eşlik eden semptomlar olabilir.

İdrar da Eritrosit Bulunmasının Sebepleri Nelerdir?

İdrar da eritrosit referans aralığının negatif çıkmaması her zaman bir hastalık habercisi olarak nitelendirilmese de altta yatan sorunun araştırılması gerekir. Genelde eritrosit yüksekliğini idrara yolları enfeksiyonu yapar ya da böbrek ve mesanede enfeksiyon varlığı, kadınlarda âdet kanaması, fazla egzersiz yapmak, çeşitli ilaçlar, böbrek yaralanmaları, böbrek taşları, prostat büyümesi ya da prostat kanseri, böbrek, mesane gibi organlarda tümör varlığı, böbrek ya da mesane kanseri gibi hastalıklar, idrar da eritrositin yükselmesine sebebiyet veren hastalıklardır. Tedavi altta yatan hastalığa yönelik uygulanır. İdrarda eritrosit yüksekliğini direk tedavi etmek mümkün değildir.
" } ] }