{ "title": "İdrarda Eritrosit Normal Değerleri", "image": "https://www.eritrosit.gen.tr/images/Idrarda-Eritrosit-Normal-Degerleri-92756.jpg", "date": "21.01.2024 16:11:38", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "
İdrarda eritrosit normal değerleri konusuna geçmeden önce eritrositleri kısaca tanımlamak gerekecektir. Eritrositler kemik iliğinde üretilen ve vücuttaki her bölgeye kan taşıyan alyuvarlardır. Yapıları yuvarlak ve renk olarak da kırmızıdırlar. İdrardaki erirosit değeri normal değerlerin dışına çıktığı zaman öncelikle idrarda gözle görülebilen bazı fiziksel değişimler oluşur. Örneğin idrarın renginin koyulaşması ve koku durumu gibi.

Kişilerin yaşına ve cinsiyetine göre idrarda bulunan eritrosit miktarı değişmektedir. Normal değerler şunlardır;
Belirtilen değerlerin üzerinde çıkan sonuçlar normal olarak görülmez. İdrar tahlilinde eritrosit görüldüğü zaman idrar yolunda taş oluşumu, idrar yolunda kum oluşumu ihtimali göz önünde bulundurulmalıdır. Eritrositin idrara karışması tıp dilinde hematüri şeklinde isimlendirilmektedir. Hematüri olma durumunda kişinin idrarında gözle görülebilecek şekilde idrar rengi kırmızı ya da pembemsi bir renk alır. İdrarda kan varlığı ise yapılacak incelemeler sonucunda aksi belirlenmeyene kadar ciddi bir sağlık sorunu olarak ele alınır. Hematüri oluşmasına yol açabilecek birçok farklı neden bulunmaktadır. İdrarda eritrosit normal değerleri farklı çıkmasına neden olan etkenler spor veya egzersiz sonrası oluşumlar gibi ciddi olmayan normal sonuçlar olabilmektedir. Hematüri bu gibi durumlarda 24 saat içinde kaybolabilmektedir.
" } ] }