{ "title": "İdrarda Eritrosit Değeri Kaç Olmalı", "image": "https://www.eritrosit.gen.tr/images/Idrarda-Eritrosit-Degeri-Kac-Olmali-73818.jpg", "date": "19.01.2024 21:35:19", "author": "Emine Gümüş", "article": [ { "article": "İdrarda eritrosit değeri kaç olmalı sorusunun cevabı 'hiç denilecek kadar az olmalı'şeklindedir. Çünkü eritrositler kanın yapısını oluşturan hücrelerdir. Kırmızı ve yuvarlak bir yapıya sahiptirler. Kemik iliğinde üretirliler ve kanın içinde 120 gün kalırlar. Eritrositler görevi ise kandaki oksijeni dokulara taşımaktır. Ayrıca akciğerdeki karbondioksiti kalbe taşır ve nefes alıp vermede görev alırlar.

İdrarda eritrosit görülmesine hematüri denir. Hematüri ciddi bir tehlike işaretidir.

Hematürinin belirtileri nelerdir?

Eğer;
Gibi şikâyetler varsa doktorunuza başvurun.

İdrarda eritrosit görülmesinini neden olur?
İdrarda eritrositin bulunmasının doğrudan tedavisi yoktur. Daha çok eritrosit kaçağına neden olan sebebler araştılır. İdrar tahlili ile diğer şikâyetler de değerlendirilir. İdrar tahlilinde eritrositin görülmesi tek başına teşhis koymaya yetmez. Bazen kan tahlili ve ultrasona gerek duyulabilir.

Aşırı egzersiz, idrar yolu enfeksiyonu ya da ilaç kullanımı ile oluşan hematüri genellikle tehlikesizdir. Kendiliginden ortadan kaybolur.

Ancak böbrek taşı ya da tümörler böbrek çeperinde kanamayan neden olduğu için tehlikeli bir hematüriye neden olur. Derhal tümörün ve taşın çıkarılması gerekir.

Kadınlar da adet döneminde idrar tahlili önerilmez. Çünkü yalancı hematüriye neden olur.

İdrada eritrosit değeri +/++/+++ şeklinde ya da 1-2/ nadir olarak belirtilir. İdrarda eritrosit değeri 1-2 olması normaldir.

Idrarda eritrositi engellemenin en güzel yolu bol sıvı almaktır.

Yaşlara ve cinsiyete göre eritrosit değerleri
" } ] }