{ "title": "İdrar Tahlili Eritrosit", "image": "https://www.eritrosit.gen.tr/images/Idrar-Tahlili-Eritrosit-29396.jpg", "date": "21.01.2024 15:18:20", "author": "ayşegül tunçer", "article": [ { "article": "İdrar Tahlili Eritrosit, Eritrosit değerini öğrenebilmek için idrar tahlili yapılır. Yapılan kan testleri ve idrar tahlilleriyle eritrosit değerlerine bakılır. Normal değerlerin biraz üzerindeki eritrosit değeri ya da normal değerlerin biraz altındaki eritrosit değerleri anlam ifade etmez. Ancak belirgin artış ve azalış bir sağlık probleminin habercisidir. İdrar tahlili eritrosit değerlerinin yüksekliği ya da düşüklüğünün sebepleri araştırılmalı ve soruna yönelik en kısa sürede tedavi edilmelidir.

İdrar Tahlili Eritrosit Nedir?

Alyuvarlar olarak da bilinen kırmızı kan hücreleri akciğerdeki oksijeni diğer organlara taşır. Kemik iliğinden üretilen eritrositler kırmızı kan hücreleridir ve yaşam süreleri 120 gündür. Her bir eritrosit 120 gün kanın içinde kalır ve akciğerdeki oksijeni dokulara taşıma görevini yerine getirir. Sonra görevi biten yaşlı hücrelerinin yerine kemik iliğinden yeni eritrositler üretilir. İdrar tahlili eritrosit değerlerindeki artış ya da azalış akciğer hastalıkları, kalp hastalıkları ya da anemi (Kansızlık) gibi önemli hastalıklar hakkında bilgi verir.

İdrar Tahlili Eritrosit Görülmesi

İdrar da eritrosit görülmesi idrara kan karıştığı anlamına gelir. Tehlikeli bir durumun habercisi olabilir ve en kısa sürede tedavi gerektirebilir. Bundan dolayı idrar tahlilin de eritrosit görülmesinin altında yatan sebep araştırılmalıdır. Normal şartlarda idrarda eritrosit görülmez ancak çok az miktarda olması normal kabul edilebilir. İdrarda eritrosit görülmesinin belirtileri arasında sık idrara çıkma, mesaneyi tam boşaltamamak, yüksek ateş karın ağrısı, böğür ağrısı ve idrar yaparken ağrı yanma gibi şikâyetler olabilir. Bunun dışında da birçok semptom ve hastalık idrar tahlili eritrosit değerlerinin yüksek çıkmasına neden olabilir.

İdrarda eritrositin en sık nedeni idrar yolları enfeksiyonudur. Ayrıca mesane ve böbrek iltihabı da aynı tablonun ortaya çıkmasına neden olabilir. Böbrek taşları, penisilin gibi bazı ilaçlar, mesane, böbrek prostat kanseri, yaralanmalar, adet görme, böbrek tümörleri, kanın damar içine pıhtı atması, virüs kaynaklı iltihaplarda idrarda eritrosit görünmesinin sebepleri arasında sayılabilir.

İdrar Tahlili Eritrosit Görülmesinin Tedavisi Nasıl Yapılır?

İdrar tahlili eritrosit değerlerinin yüksek çıkması her zaman hastalık habercisi olarak nitelendirilmese de sebeplerinin araştırılması ve altta yatan hastalığa yönelik tedavinin uygulanması gereklidir. Doğrudan idrarda eritrositin tedavisi yoktur. Bu tablonun oluşmasını sağlayan hastalığın tedavi edilmesi önem arz eder. Bakteri kaynaklı eritrosit görülmesinin tedavisi antibiyotiklerle sağlanırken diğer tedavi yöntemleri arasında, böbrek taşından kaynaklanan bir sıkıntı varsa tedavi böbrek taşını kırmaya yöneliktir. Kanam sorunlarında pıhtılaştırıcı ilaçlara gerek duyulurken, kan naklide gerekli görülebilir. Günde en az 8 bardak su içmek ve ağır egzersizler yerine hafif ve daha az yoran egzersizler yapmakta bu tablonun oluşmamasına yardımcı olacak etkenler arasındadır. Kanser hastalıklarından kaynaklanan idrar tahlili eritrosit değerlerinin tedavisi cerrahi olabilir. Kemoterapi ve radyoterapi gibi diğer tedavi yöntemleri de kullanılabilir.
" } ] }