{ "title": "Eritrosit Yıkımı", "image": "https://www.eritrosit.gen.tr/images/Eritrosit-Yikimi-53264.jpg", "date": "20.01.2024 05:38:40", "author": "Arzu Doğan", "article": [ { "article": "
Eritrosit yıkımı, kan hücrelerinin çok büyük bölümünü eritrosit oluşturur. Eritrositler akçiğerden aldıkları oksijeni bağlayarak vücut dokularına iletilmesini sağlayan hemoglobini taşırlar. Eritrositler birbirinden farklı şekillerde olabilirler. Bunlar; elips şeklinde olanlar elipsoid, yarım ay biçiminde olanlar drepanosit ve rozet şekilli kurşun zehirlenmelerinde görülen target eritrosittir.

Diğer kan hücrelerinde olduğu gibi eritrositlerde kemik iliği tarafından üretilirler. Dolaşım sisteminde yer alırlar, eritrositlerin ortalama yaşam süreleri normal şartlarda 120 gün kadardır. Bu süre bitiminde eritrosit dolaşım sisteminden ayrılır. Eritrositler 120 gün sonra karaciğerde ve dalakta parçalanır. Bu parçalanma olayı gerçekleşirken, hemoglobin molekülü serbest hale geçer bu olay sonrasında 1-2 saat içinde savunma hücreleri hemoglobinden demiri, kan aracılığı ile kemik iliğine taşır. Orada yeniden al yuvar yapılır ya da dokularda demir olarak depo edilir.

Eğer eritrositler 120 günü tamamlamadan yok olurlarsa bu olaya hemoliz denir. Kemik iliği, kaybı telafi edemez hale gelir, sonuçta hemolitik anemi meydana gelir. Yıkım sonucunda sarılık veya anemi hastalıkları görülür. Eritrositlerin en başlıca görevi hemoglobini taşımak ve korumaktır.

Eritrosit yıkımı çeşitleri

Eritrosit yıkımı iç ve dış yıkım olmak üzere iki çeşittir. Eritrosit içi yıkım doğumsal nedenlerden kaynaklanır ya da hemoglobin yapımında görülen bozukluklarda görülür bu gibi durumlarda orak hücreli anemi, talasemi gibi hastalıklar oluşur. Enzim hasarları da eritrosit içi yıkımlardandır. Eritrosit dışı yıkımlar ise genellikle sonradan açığa çıkan yıkımlardır. Mekanik sebeplerden, yürüme ve kalp rahatsızlıkları, immün sebeplerden kan nakillerinde yapılan yanlışlıklarda kullanılan ilaçların etkisiyle, oto immün sebeplerden dolayı, kurşun zehirlenmesi durumunda ve yanıklar sebebiyle oluşur. Bunlardan başka akut ya da kronik kan kaybetme gibi nedenlerle de eritrosit yıkımı oluşmaktadır.
" } ] }