{ "title": "Eritrosit Transfüzyonu", "image": "https://www.eritrosit.gen.tr/images/Eritrosit-Transfuzyonu-33433.jpg", "date": "21.01.2024 08:40:46", "author": "Nülifer Çembertaş", "article": [ { "article": "Eritrosit Transfüzyonu; Sıklıkla anemi durumlarında kanın oksijen taşıma kapasitesini arttırmak için kullanılan yöntemlerden biridir. Transfüzyon ile hematoloji açık kapatılmaya çalışılır. Eritrosit transfüzyonu sonrasında kişilerin durumuna da bağlı olarak oksijenlenme ve mikro yanıtlar kişilere göre farklılık gösterebilir. Eritrosit transfüzyonun en çok etkileyen durumlardan biri kanın depolanma süresidir. Eritrositler, depolanma sürecinde birtakım kimyasal ve hemoreolojik değişikliklere uğrayabilmektedir. Bu yüzden eritrosit transfüzyonu öncesinde kullanılacak kanın kalitesi iyice araştırılmalıdır. Kanın kalitesinin kontrol edilmediği ya da hastanın kanı kabul etmediği durumlarda hipotansiyon, damar içi pıhtılaşma ve renal yetmezlik gibi istenmeyen etkiler ortaya çıkabilir. Bu durumlarda eritrosit transfüzyonu durdurularak izotonik infüzyon yapılır. Hasta tam fiziki muayeneden geçirilerek kaşıntı, deri döküntüsü kanama ve solunum gibi yan etkiler kontrol altında tutulur. Akciğerler üzerinde görülen yan etkilerde oksijen verilebilir. Eğer kan kan bankası aracılığıyla elde edilmişse eritrosit transfüzyonu sırasında ortaya çıkan yan etkiler kan bankasına bildirilir.

Hangi durumlarda eritrosit transfüzyonu yapılır

Organ naklinde, ağır kanamalı hastalarda, anemi tedavisinde, hastanın oksijen yetersizliğine maruz kaldığı olaylardan sonra, plazma hücre kanserinde, kemik iliği iltihaplarında, kemik iliği kanserinde, eritropoietin türü hormon hastalıklarında, kan nakli ile gerçekleşen alyuvar yıkımında, kemoterapi ve radyoterapi gibi tedavilerin ardından, yetersiz beslenmeye bağlı olarak ortaya çıkan folik asit eksikliğinde, quinine türü ilaç kullanımlarında, hamilelikte oksijen yetersizliği oluşursa, kan damarlarında hasar oluşturan kaza ya da hastalıklarda eğer doktorunuz gerekli görürse eritrosit transfüzyonu yapılır.

Mevcut hastalıkların eritrosit transfüzyonuna etkileri nelerdir?

Yukarıda belirtildiği üzere eritrosit transfüzyonu sırasında kişiden kişiye dokuların oksijenlenme süresi bazı farklılıklar göstermektedir. Bu etkenlerden biri de mevcut hastalıklardır. Eritrosit transfüzyonun etkili olmadığı hastalıklardan biri sepsis'dir. Daha önce sepsis tedavisi görmüş kişilerde transfüzyon etkili olmayacağı gibi bazı durumlarda yan etkiler ortaya çıkmıştır. Fakat kalp hastalığı, erişkin yaştaki hematoloji hastaları ve pediatrik hasta gruplarında eritrosit transfüzyon başarılı olarak uygulanabilmiştir. Yine cerrahi tedavi gören hasta grupları üzerinde yapılan çalışmalar lökasiti azaltılmış taze kanın depo kanlardan daha iyi derecelerde etki gösterdiğini ortaya koymuştur. Şu an yapılan klinik düzeydeki çalışmalarda sepsisler üzerinde eritrosit transfüzyonu sırasında direnç gösteren kapiller üzerinde çalışmalar devam etmektedir.
" } ] }