{ "title": "Eritrosit Sedimentasyon Hızı", "image": "https://www.eritrosit.gen.tr/images/Eritrosit-Sedimentasyon-Hizi-67188.jpg", "date": "19.01.2024 11:18:03", "author": "ayşegül tunçer", "article": [ { "article": "Eritrosit Sedimantasyon Hızı: Vücudumuzda meydana gelen iltihaba bağlı rahatsızlıkları ve semptomları belirlemede kullanılan kan testine eritrosit sedimantasyon hızı adı verilir. Sedimantasyon hızı tek başına anlam ifade etmez ancak kandaki yüksekliği vücudun herhangi bir bölgesinde iltihap varlığına işaret eder ve doktorumuzun teşhis koymak adına ya da iltihap varlığını açıklamak için yardım aldığı destekleyici bir tetkik olarak kullanılır.

Yaşam faaliyetlerimizi yerine getirmemiz için vücudumuzun oksijene ihtiyacı vardır. İşte bu görevi yerine getiren kırmızı kan hücrelerine eritrosit adı verilir. Akciğerdeki oksijeni diğer dokulara taşımakla görevlidir. Sedimantasyon testi için hastadan alınan kan cam bir tüpün içine yerleştirilir. Yerleştirilen kanın içindeki kırmızı kan hücreleri yavaş yavaş dibe çökmeye başlar. Kırmızı kan hücreleri dibe çökerken iltihap, kan hücrelerinin kümeler halinde toplanmasına neden olur. Bu hücre kümeleri, diğer kan hücrelerine göre daha yoğun olduklarından hızlı bir şekilde dibe çöker. Eritrosit sedimantasyon hızı, dibe çöken kırmızı kan hücrelerinin bir saat içinde çöktüğü mesafe ölçülerek elde edilir. Kırmızı kan hücrelerinin hızlı dibe çökmesi, bağışıklık sistemimizin verdiği tepkiden kaynaklanır ve bize iltihap seviyesi ile ilgili bilgi verir. Kırmızı kan hücrelerinin bir saat içinde çöktüğü mesafe milimetre olarak rapor edilir.

Doktorunuz bu sonuçlar eşliğinde şikâyetlerinizi ve başka bulguları da bir araya getirerek teşhis koymak için eritrosit sedimantasyon hızı testini kullanır ya da vücutta var olan hastalıkla ilgili iltihap varlığının takibinde bu testlerden yararlanır. Bu test sonuçlarını etkileyen bazı faktörler test sonucunun sağlıklı çıkmamasına neden olabilir. Hamilelik, kansızlık, şeker hastalığı ya da kalp hastalığı gibi etkenlerden dolayı iltihaba bağlı hastalıklar bu hastalıkların altında gizlenmiş olabilir.

Eritrosit Sedimantasyon Yüksekliğine ve Düşüklüğüne Neden Olan Hastalıklar Nelerdir?

Virüs, bakteri, mantar gibi bazı zararlı canlıların sebep olduğu hastalıklar sedimantasyon değerlerini artırır. Zatürre, sistemik iltihaplar, böbrek, kemik, deri ve kalp kapakçığı iltihapları, tüberküloz, ateşli romatizma, dev hücreli arterit, gravis hastalığı, septik artrit, reaktif artrit, polimiyozit gibi hastalıklar eritrosit sedimantasyon hızını artırır. Bağışıklık sistemindeki hata ile, bağışıklık sisteminin sağlıklı dokularına saldırmasıyla ortaya çıkan tahribatlarda da sedimantasyon hızı artar. Lenfoma gibi bazı kanser türlerinde de bu değer artışa geçebilir. Bazen sedimantasyon değerinin düşük olması da iltihap yokluğuna işaret etmez. Başka hastalıklar tarafından baskılanmış bir tabloyla da önümüze gelebilir. Kalp yetmezliği, yüksek kan şekeri seviyesi, böbrek ve karaciğer sorunlarından kaynaklanan etkenler sedimantasyon düşüklüğüne neden olabilir.

Eritrosit Sedimantasyon Hızı Normal Değerleri Nelerdir?

Erkekler de saate 0-15 milimetre, kadınlarda saate 0-20 milimetre, yeni doğanlarda saate 0-2 milimetre, çocuklarda saate 0-10 milimetre olarak belirtilmiştir. Ancak eritrosit sedimantasyon hızı yaşlılarda bir miktar yükselebilir. Bu durum normal kabul edilmiştir.
" } ] }