{ "title": "Eritrosit Sayımı", "image": "https://www.eritrosit.gen.tr/images/Eritrosit-Sayimi-18223.jpg", "date": "18.01.2024 23:55:58", "author": "Arzu Doğan", "article": [ { "article": "Eritrosit sayımı, genelde kırmızı kan hücresi ya da alyuvar olarak bilinen Eritrositler vücut ve organlar için hayati önem taşıyan oksijeni akciğerlerden alıp hemoglobin proteini aracılığı ile doku ve organlara taşıyan yapılardır ve sayıları tam kan sayımı ile yapılır.

Eritrosit sayımı deneyi için gerekli malzemeler nelerdir?
Deneyin nasıl yapılır?

Kan alınacak bölge tercihen parmak ucu alkolü pamuk ile silinip temizlendikten sonra toplu iğne başı kadar delinir ve Eritrosit pipetin 0.5 çizgisine kadar kan çekilir. Daha sonra Eritrosit pipetinin 101 çizgisine kadar Hayem Eriği yani sulandırma solüsyonu çekilir. Böylece kan 200 kat sulandırılmış olur. Eğer 1 çizgisine kadar kan çekilip üstüne 101 çizgisine kadar Hayem Eriği çekilirse bu sefer de kan 100 kat sulandırılmış olur. Genelde 200 kat sulandırma seçilir. Eritrosit karışımından alınan 1 damla kan Thoma lamına aktarılır. Ardından mikroskopta sayım işlemine geçilir. Thoma lamı üzerinde seçilen 5 büyük karedeki toplam 10 küçük karedeki eritrositler sayılır dikkat edilecek husus sayım yapılırken sağ ve alt kenardaki eritrositler sayıma dahil edilmez.

Hacmin hesaplanması

Thoma lamındaki bir küçük karenin kenarı 1/20 mm yüksekliği ise 1/10 mmdir. Böylece bir karenin hacmi aşağıdaki gibi bulunur.
Eritrosit sayısını hesaplamak için kullanılan formül;
Örnek eritrosit sayımı

10 küçük karede toplam 50 eritrosit sayıldığını farz edersek sonuç aşağıdaki gibi olur;
" } ] }