{ "title": "Eritrosit Normal Değerleri", "image": "https://www.eritrosit.gen.tr/images/Eritrosit-Normal-Degerleri-77296.jpg", "date": "21.01.2024 06:32:36", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Eritrosit normal değeri: Bir kırmızı kan hücresi olan eritrosit, kan sayım testinde RBC olarak isimlendirilmiştir. Eritrositler kırmızı ve yuvarlak olmasından dolayı alyuvar olarak da bilinir. Tam kan sayım testi esnasında önemli bir birim olan eritrosit vücudun birçok noktasına oksijen taşınmasına yardımcı olur. Kemik iliğinde bulunan bu yapılar yaklaşık 120 gün boyunca kan içinde kalıp oksijen taşımak gibi önemli bir görevi gerçekleştirir. Anne karnındaki bebekte 2-8 ay arasında karaciğer ve dalakta üretilen eritrosit daha sonra kemik iliğinde üretilmeye başlar. Akciğerden oksijeni alıp bir hücreye taşımakla görevli olan bu yapılar karbondioksitin kalbe ve akciğere getirmek ile aynı zamanda nefes verme esnasında karbondioksitin dışarı atılmasını sağla. Vücutta eritrosit normal değer aralığında olması gerekir. Eritrosit normal değerinden fazla ya da eksik olması birçok nedenden kaynaklanabileceği gibi birtakım rahatsızlıklar ile de ortaya çıkar.

Eritrosit normal değerleri kaç olmalıdır, eritrosit değer aralığı kişinin yaş ve cinsiyete göre farklılık gösterir.
Ağır egzersizlerin yapılması ile hemokonsantrasyon ve kişinin yüksek rakımda bulunması durumunda eritrosit normal değeri yükselme gösterir. Aynı zamanda annemi ve birtakım ilaçlar da eritrosit değerinin azalmasına neden olabilir. Bu durumlar haricinde eritrosit değerinin bu olanlardan daha düşük olması normal bir durum olarak değerlendirilmez.

Eritrosit normal değerinden yüksek olması, kişide şiddetli baş ağrısı, görme bozukluğu, nefes almada zorluk, kaşıntı ve kas zayıflığı gibi belirtiler ortaya çıkar. Eritrosit değerinin normalden daha yüksek olması genellikle kalp, akciğer, böbrek hastalığı ile polisitemia vera olarak adlandırılan hastalık ve vücudun su ihtiyacının yeteri kadar karşılanmaması gibi durumlardan kaynaklanır.

Eritrosit normal değerinden düşük olması, annemi, aşırı kan kaybetmek, kanser, kemik iliği gibi hastalıklar, gebelik, kan damarındaki hasarlar, demir, folik asit, bakır ve B gurubu vitaminleri açısından yetersiz beslenilmesi ile birtakım ilaçlardan kaynaklanabilir. Eritrosit normal değerinden düşük olduğu durumlarda ise kişide halsizlik, bitkinlik, saç dökülmesi ve kalp problemleri gibi birtakım belirtiler ortaya çıkar.
" } ] }