{ "title": "Eritrosit Nedir", "image": "https://www.eritrosit.gen.tr/images/Eritrosit-Nedir-29761.jpg", "date": "19.01.2024 08:09:42", "author": "Esmanur Bozkurt", "article": [ { "article": "Eritrosit nedir: Eritrositlerin diğer bir adı alyuvardır. Eritrositler içinde bulunduğu hemoglobin nedeni ile kanan kırmızı rengini veren bir maddedir. Eritrositler ortalama olarak 7 mikron çapında kenarları kalın, ortaları konkav disk görünümündedir. Eritrositler bir milimetre küp kanda milyonlarca bulunmaktadır ve bu miktar kadınlarda ve erkeklerde de farklı değerler olarak değişebilmektedir. Eritrositler erkeklerde 5-5,5 buçuk milyon iken kadınlarda ortalama 4-4,5 milyon kadardır. Eritrositler vücut için çok önemli bir maddedir. Çünkü eritrositler hemoglobinin yapısında bulunduğu için vücut için çok büyük önem arz etmektedir. Eritrositlerin normalden daha az olmasına anemi denir ve anemi kişilerde çok büyük bir sorundur. Çünkü çeşitli hastalıkların oluşmasına zemin hazırlayabilmektedir. Eritrosit sayısının normalden çok olmasına ise poliglobuli denmektedir.

Eritrosit nedir sorununu sizlerle güzel bir şekilde açıklayacağız. Eritrositlerde olduğun bir çekirdek yapısı yoktur. Eritrositler kan hücrelerinin toplam hacminin en büyük kısmını oluşturmaktadır. Ayrıca bir eritrositin ortalama ömrü 120 gün kadardır. Alyuvarların yapısında hemoglobin bulunur. Hemoglobin ise dört demir molekülü ve bir globin molekülünden oluşur. Eritrosit nedir ve vücuttaki görevi nedir sorusunu açıklayacağız. Eritrositlerin esas görevi taşıma görevidir. Oksijen ve karbondioksit gazları alyuvarlar ile taşınır. Dışarıdan alınan oksijen molekülü akciğerlere gelir ve oradan kana geçerek alyuvarların içindeki hemoglobin ile birleşir. Buna oksihemoglobin denir. Böylece oksijen oksihemoglobin halinde hücrelere taşınır. Hücrelerdeki metabolik olaylar sonucu açığa çıkan karbondioksit yine hemoglobine bağlanarak karboksihemoglobin akciğerlere taşınır ve oradan da solunumla birlikte dışarı atılır. Alyuvarlar kemik dokusunda bulunan kırmızı kemik iliğinde oluşurlar.

Eritrositlerin görevleri

Eritrositler vücut için oldukça önemli olan yapılardır. Çünkü eritrosit eksikliği vücutta bazı rahatsızlıkların meydana gelmesine neden olur. Ayrıca sadece anemi hastalığına da değil vücutta başka rahatsızlıklarında gelişimine neden olabilir. Eritrositin vücutta çeşitli görevleri bulunmaktadır. Eritrositlerin bu görevleri;
Eritrosit nedir, neden olduğu sorunlar

Alyuvar adı da verilen eritrositler kişinin kan hücrelerinin yapısında bulunarak kana kırmızı rengini veren bir maddedir. Eritrositler çok önceki yıllarda bulunmuş olan bir oluşumdur. Eritrositler kırmızı kan hücreleridir ve akyuvarlardan yapıca ve görev bakımından farklı görevleri bulunmaktadır. Eritrosit eksikliğinin az ya da çok olması da çok riskli bir durumdur. Çünkü eritrosit az olduğu zaman kişide anemi hastalığı gelişir iken eritrosit fazlalığında da kişinin vücudunda istenmeyen bazı durumlar gelişmektedir. Ayrıca orak hücreli anemi hastalığı da eritrositlerde meydana gelen bir mutasyon sonucunda gelişen bir hastalıktır.
" } ] }