{ "title": "Eritrosit Hemoglobin", "image": "https://www.eritrosit.gen.tr/images/Eritrosit-Hemoglobin-69187.jpg", "date": "19.01.2024 11:23:33", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "Eritrosit Hemoglobin, Kanda yer alan hücrelerden olan ve kırmızı kan hücrelerine oksijen taşıma görevi olan bir tıbbi terimdir. Söz konusu eritrosit 'Alvuyar' olarak da bilinmektedir. Kan veya idrar tahlilleri kapsamında laboratuvarlarda mikroskop ile incelenen bu hücrelerin varlığının yüksek ya da düşük seviyede olması normal karşılanmamaktadır. Bahsettiğimiz alyuvarlar kendi içerisinde hemoglobin barındırmaktadır. Eritrosit hemoglobin alanındaki moleküllere bağlı olarak gelişen yapılanmalar ile vücut dokularına oksijenin ulaşma imkânı sağlanır. Dünya Sağlık Örgütünün belirlediği analizlere göre yetişkin yaştaki erkeklerdeki normal eritrosit hemoglobin değeri 13,7 - 17,1 g/dl olarak saptanmıştır. Bu durum hamile olmayan yetişkin yaşlardaki kadınlarda ise 12,0 - 15,1 g/dl değerlerinde belirlenmiştir. Bu tespite göre erkeklerin kadınlara oranla daha yüksek düzeyde eritrosit hemoglobin değerinin olması kadınların adet dönemlerinde kırmızı kan kaybı yaşamalarından kaynaklanmaktadır. Söz konusu saptanan bu değerler yaş faktörüne bağlı olarak daha da düşüş sağlayabilir.

Eritrosit Hemoglobin Düşüklüğü

Kan değerlerinde düşüklük olarak tanımlanan eritrosit hemoglobin değerleri her insanda yaş, kilo, beslenme koşulları ve vürut direncine göre değişkenlik gösterir. Demir bakımından zengin olan ve kırmızı kan hücrelerinde yer alan bahse konu teşkil eden eritrosit hemoglobin düşük seviyede olduğunda beraberinde birtakım hastalıkların ortaya çıkması kaçınılmaz bir durumdur. Bu hususta öncelikle oksijen salınımı yeteri miktarda gerçekleşmez. Tabi hal böyle olunca vücut direncinde düşüş meydana gelerek halsizlik, güç kaybı, baş dönmesi, nefes darlığı, göğüs ağrısı, kalp çarpıntısı, dikkat dağınıklığı, soluk beniz, tırnakta anemi belirtileri, saç dökülmesi, sürekli uyku hali ve iştahsızlık gibi durumlar meydana gelir.

Eritrosit Hemoglobin Düşüklüğü Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kan dengesinin bozulmasına yol açan eritrosit hemoglobin düşüklüğü vücut sağlığı açısından ciddi nitelikteki bir rahatsızlıktır. Böyle bir sağlık probleminin tespiti kan örneklerinin alınıp analiz edilmesiyle birlikte teşhis konulur. Eritrosit hemoglobin tahlilinin yapılmasından sonra doktorun tavsiye ettiği ilaçların düzenli bir şekilde kullanılması gerekir. Tedaviye yönelik demir bakımından zengin sebze ve meyvelerin tüketilmesi de ciddi anlamda fayda sağlar. Diğer yandan kan yapıcı nitelikteki et tüketiminin yapılması da son derece önemlidir.
" } ] }