{ "title": "Eritrosit Değerleri", "image": "https://www.eritrosit.gen.tr/images/Eritrosit-Degerleri-15954.jpg", "date": "20.01.2024 19:47:32", "author": "ayşegül tunçer", "article": [ { "article": "Eritrosit Değerleri: İnsanın yaşamını sürdürebilmesi için oksijene ihtiyacı vardır. Bütün sistemimiz ve dokularımız oksijenden beslenir. İşte bu görevi yerine getiren, akciğerimizdeki oksijeni dokularımıza taşıyan kırmızı kan hücrelerine eritrosit adı verilir. Eritrositler her gün akciğerlerden aldıkları ortalama 1000 litre kanı önce kalbe oradan da diğer dokulara taşırlar. Kandaki ömrü fonksiyonel olarak 100- 120 gündür. 120 günün sonunda kemik iliğinden yeni kan hücreleri üretilir. Alyuvarlar olarak da bilinen eritrositler tam kan sayımı testi sırasında çalışılan önemli parametrelerden biridir. Eritrosit değerleri bize vücudumuz da ters giden bir şeyler olduğunu ya da bir hastalığın varlığını ifade edebilir. Kanda bakılan eritrositin referans aralığı, kadınlar da 4.500.000 mm3, yetişkin erkeklerde, 4.800.000-6000.000 mm3, çocuklarda,4.000.000-6000.000 mm3 olarak belirlenmiştir. Bu referans aralıklarından yüksek ve düşük değerler bazı hastalıkların habercisi olabilir. Eritrosit değerlerindeki, küçük değişiklikler dikkate alınmayabilir ancak çok ciddi hastalıklarında habercisi olabilir.

İdrarda Eritrosit Değerleri

Normalde idrarda eritrosit bulunmaz. İdrarda eritrosit değerleri, kadınlarda 3, erkeklerde 4 olarak belirlenmiştir. Hafif yüksekliklerdeki eritrosit değerleri genelde idrara yolları, mesane, börek yollarındaki enfeksiyonlarından kaynaklanmaktadır. Yüksek ateş, karın ağrısı, idrar yaparken yanma, zorlanma, sık idrara çıkma, böğür ağrısı, eritrosit yüksekliğine eşlik eden semptomlar arasındadır. Bu tarz şikâyetlerle doktorunuza gittiğinizde ilk yapacağı şey idrarda eritrosit değerlerine bakmaktır. Çünkü bu değerler bize idrardaki enfeksiyonun ne kadar ciddi boyutlarda olduğunu gösterir. Böbrek, mesane kanserleri, böbrek tümörleri, travma, böbrek taşları, yaralanmalar, kadınlarda adet görmek, egzersiz yapmak, ortak hücreli anemi gibi hastalıklar idrar da eritrosit değerlerini artırır. Eritrosit yüksekliği gibi eritrosit düşüklüğüne de neden olan hastalıklar vardır. Kemik iliği hastalığı, kan damar hastalığı, kanser, kan kanseri, B 12 vitamin eksikliği, aşırı kan kaybı, kemoterapi ilaçları da eritrosit düşüklüğüne neden olur.

Kolay tedavi edilebilecek semptomlardan kaynaklanabileceği gibi çok ciddi hastalıklarında habercisi olarak karşımıza çıkan eritrosit değerleri direk tedavi edilemez. Altta yatan hastalığa yönelik tedavi uygulanır. Enfeksiyondan kaynaklanan eritrosit yüksekliği için antibiyotik kullanılabilirken, kanser ya da diğer sebeplerden kaynaklanan eritrosit değerlerindeki değişiklik, kemoterapi, radyoterapi, cerrahi müdahale gibi hastalığın ciddiyetine ve semptomlarına bağlı tedavi edilir.
" } ] }